De Vereniging en de Geschiedenis

Oranje Vereniging Spankeren is op 17 juli 1945 opgericht.

De door de vereniging georganiseerde Oranjefeesten werden in het begin gehouden ter ere van de verjaardag van koningin Wilhelmina en vonden daarom plaats in de maand augustus of september. In de loop van de tijd zijn de feesten verder naar voren geschoven. Sedert jaren vinden de Oranjefeesten meestal plaats in de maand juni of soms mei.

De Oranjefeesten hebben in de loop der jaren op diverse locaties plaatsgevonden namelijk: Op het voetbalveld van “Theothorne” nabij IJsselstein, het EDY-terrein, het weiland ten oosten van “de Luchte”,  het weiland van Hendrik Burgers en op het weiland van Wim Aalders. Sinds jaren is het kermis terrein aan de rand van Spankeren, nabij de Kerkweg, de vaste locatie voor de Oranjefeesten.

Traditiegetrouw zijn de optocht, koffie en krentenbollen op zaterdagochtend, vogelschieten en de feestavond(en) de vaste onderdelen van het Oranjefeest.

De vereniging is uniek in zijn soort, door de jaren heen is er door de bestuursleden en vrijwilligers een complete eigen inventaris aangeschaft en gebouwd wat nodig is om het feest te kunnen organiseren. Zo is er een feesttent compleet met bar, dansvloer en podium, een toiletwagen, schiettent en een mobiele stellage incl. kogelvanger voor het vogelschieten.

Het bestuur bestond en bestaat nog steeds uit een grote groep enthousiaste vrijwilligers die voor het dorp Spankeren ieder jaar het feest voor jong en oud organiseert.